Pelles mörka och Gene Krupas ”Rhythm Jam”

Efter ett tips (man får gärna ge tips på goda bröd som bör filmatiseras) så körde vi något som heter Pelles mörka. Vi valde att göra en halv sats eftersom det verkade kunna bli en stor deg och vi ville vara snälla mot BagarEns hushållsassistent.

Egentligen står det Dag 1 och Dag 2 i receptet, men vi struntade i det och väntade bara 3 timmar mellan stegen. Och eftersom vi är lite skeptiska till både brödkryddor och russin så utelämnade vi 2 tsk brödkryddor och körde russinen med stavmixer lite så dom inte skulle dyka upp i brödet som dom gör annars, som klumpar i sås. Så:

Steg 1
½ dl russin
½ dl solrosfrön
½ dl linfrön
½ dl grovt rågmjöl
½ dl rågkross
1 dl rårörd lingonsylt
1½ tsk salt
2½ dl vatten

Steg 2
8 dl vetemjöl special
1 st torrjäst à 12 gram
2½ dl varmt vatten

Resultatet blev väldigt gott! Trots att vi inte fick använda oss av någon surdeg. Kommer utan tvekan att bakas igen.

Edit: Vi hade råkat skriva 50 gram torrjäst från början, men det var fel. 12 gram ska det vara.

Advertisements

Etiketter: ,

7 svar to “Pelles mörka och Gene Krupas ”Rhythm Jam””

  1. TiV Says:

    Hej! Mycket mycket trevlig och inspirerand blogg!!! Längtar efter ”the dancing toes” i varje video 🙂
    Gällande Pelles mörka och torrjäst: I våra torrjäst påsar finns det 11g jäst (en påse används för brödrecept med 5dl vätska), ni har kanske annorlunda torrjäst om mängden är 50g..
    Jag hade en gång en brödrecept med två påsar brödkryddor! Det blev två bröd – även fåglar kunde inte äta dem… Så jag har blivit väldigt försiktig med brödkryddor.
    Med soliga midsommarhälsningar
    TiV från Finland

    • baktakt Says:

      Tackar! Både för beröm och påpekandet om torrjäst. Naturligtvis har det letat sig in ett fel. En påse innehåller 12 gram, men motsvarar 50 gram vanlig jäst. Så det ändras direkt.

  2. Björnen Says:

    Frukt och bär har ingenting i bröd att göra! Basta! 😉

    • baktakt Says:

      Vi håller med i de flesta fall men här märks inte mycket av bär eller russin. Det blir ett saftigt och gott bröd så låt er icke avskräckas.

  3. chili Says:

    mysig blogg:) Glad midsommar!:)

  4. Jo Says:

    Vafalls, klart det ska vara russin i!
    Fast jag brukar ha i kokande vatten även dag 1 i pelles, tycker inte riktigt att det framgår men har en diffus känsla av att det borde bli mer svälligt då typ rågen. Men er råg kanske inte blev hård ändå?

  5. baktakt Says:

    Vi hade kallt vatten i steg 1 och trots att vi bara lät röran dra några timmar så blev det ett mjukt, gott och saftigt bröd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: