Jim Laheys No-Knead Bread och Bud Freemans ”I Need Some Pettin'”

Den här gången gav vi oss på Jim Laheys No-Knead Bread. I videon säger han 3 cups of flour, 0,25 teaspoon of yeast, 1,25 teaspoon of salt, 1,5 cup of water. Så vi hällde alltså i:

7 dl mjöl
0,25 tsk jäst
1,25 tsk salt
3,5 dl vatten
(vetekli att strö på)

Eller rättare sagt så borde vi hällt i det. Vi inbillade oss (felaktigt) när vi rörde om att det behövdes mer vatten, så vi improviserade och hällde i ytterligare en skvätt vatten av okänd mängd. Resultatet blev, naturligtvis, en väldigt lös deg som var svår att hantera. Kolla när bunken skakas efter jäsningen; den dallrar mer än lovligt.

Trots en svårhanterlig deg så blev det ändå ett schysst bröd i slutändan. Vår lånade och aningen för stora gryta funkade finfint och att ha vetekli på var en hit. Det kommer nog bli fler försök på No-Knead i framtiden – med rätt mängd vatten.

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Jim Laheys No-Knead Bread och Bud Freemans ”I Need Some Pettin'””

  1. Kiona Says:

    Hej
    Tänkte på det där med jästen. Han använder ju DIY instant yeast. Det har väl inte vi här? Nu kan jag inte kolla på videon här på jobbet så jag vet inte vad ni använde för jäst. Men jag undrade hur man omvandlar sån jäst till färsk som jag brukar använda. Så jag har surfat lite och hittat följande sidor om jäst:
    http://www.foodsubs.com/LeavenYeast.html
    och den här:
    http://whatscookingamerica.net/Bread/yeastbreadtip.htm
    På den senare finns en konverteringhjälp för olika jästsorter:

    Conversion Measurements for Using Different Yeasts in Recipes:
    * Multiply the amount of instant yeast by 3 for the equivalent amount of fresh yeast.
    * Multiply the amount of active dry yeast by 2.5 for the equivalent amount of fresh yeast.
    * Multiply the amount of instant yeast by 1.25 for the equivalent of active dry yeast.

    Measuring Yeast:
    You do not need to be exact in measuring yeast. Remember it’s going to multiply like crazy anyway. A little less is fine; the dough will rise more slowly and may taste better. NOTE: Too much yeast will give an unpleasantly yeasty flavor and aroma.

  2. baktakt Says:

    Vi använde oss av torrjästen ”Kronjäst för matbröd” där en påse på 12g motsvarar 50g färsk jäst. Så det är möjligt att räkna ut vad en kvarts tesked torrjäst blir i färsk jäst. Jag gjorde ett försök att väga en kvarts tesked torrjäst men det gav inget utslag på vågen. Vågen ska ge utslag på 1g och uppåt så jag antar att det inte ens väger 1 gram. Du kan ju prova dig fram med mindre än 1/12 färsk jäst fast det verkar enklare att använda torrjäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: