Brunkans långa och Jimmie Noones ”Black Sugar”

Brunkans långa påstods vara en lyxigare och godare variant av Skogaholmslimpan och trots alla grova surdegsbröd av råg så finns ändå ett starkt nostalgiskt band till Skogaholmslimpan. Vi bestämde oss för att ge Brunkans långa en chans.

Dag 1
1 1/2 dl vatten
100 g grovt grahamsmjöl
10 g jäst

Dag 2
750 g vetemjöl special
25 g honung
100 g mörkt muscovadosocker
20 g jäst
4 dl kallt vatten
20 g salt

Blanda degen från dag 1 med ingredienserna för dag 2 och kör i assistent ca 15 minuter.  Låt sedan degen vila i degbunken en timma. Efter detta ska degen jäsa i en inoljad låda med lock under två timmar. Degen behöver inte knådas utan bara stjälpas upp på bakbordet, delas i två och sedan hivas upp på plåten. Sedan in i ugnen, ca 30min på 220 grader.
Limporna blev vackra och goda men redan dagen efter var de ganska torra och inte alls så där lagom svampiga som en Skogaholmslimpa ska vara. Smaken var inte heller så nära som vi hoppats.
Om ni undrar över filmen – att degen plötsligt från degbunke befinner sig i plastlåda där locket jäst av – så beror det på tekniska missöden vilket gjorde att det inte fångades på film. Men ni vet hur man gör, man skrapar degen ur bunken, ned i oljad plastlåda, inget märkvärdigt 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: