Jan Hedh på riktigt

jan med ram

I går kväll var Baktakt på föredrag och huvudperson var bagarmästaren Jan Hedh. I drygt 90 minuter delade han med sig av sina bagarminnen och gång på gång predikade han om att bröd ska vara på riktigt. Hemmabagaren hade inte så många goda råd att hämta utan Hedh koncentrerade sig på att berätta om sina minnen från när han arbetade i Italien, Frankrike och Schweiz. Jan Hedh deklarerade också att bröd ska ta tid, helst flera dagar för då blir det ett bröd som smakar mycket, först då blir det på riktigt. 90 minuter gick snabbt och även om det kanske saknades en röd tråd i resonemangen och vi fick vara beredda på många tvära kast så är vi nöjda med kvällen. Några råd lyckades vi ta vara på i alla fall. Håll till godo:

  • Man ska använda rumstempererat smör i bakningen, aldrig smält
  • Det ska vara ”hett som helvete i ugnen” och en massa ånga
  • Mjöl är färskvara
  • Manitoba Cream, dundermjölet med extra hög proteinhalt kommer bli lättare att få tag på för hemmabagarna
  • Man kan torka surdeg och sedan väcka den till liv igen genom att smula ned den i varmt vatten
  • Vildjäst kan man göra på allt möjligt, potatis och äpplen och skulle det inte ta sig ändå så ska man pröva med lök
  • Man ska inte frakta surdeg i resväskan ihop med kostymer

Enda smolket i bägaren var att surdegsblandningarna som fanns på plats inte var Jan Hedhs egna utan från ett bageri på Tjörn. Synd, vi hade gärna bakat på Jan Hedhs surdegsstart.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: