Så här gör du surdeg

Vi tyckte det var dags att påminna om hur lätt det är att göra surdeg på råg. Därför postar vi återigen denna video. Och kom ihåg, att om surdegen inte vill komma igång, ställ den på ett element.

Det är lätt att göra egen rågsurdeg men det tar några dagar för att det ska bli fart på den.

Dag 1
200g vatten
150g grovt rågmjöl

Dag 3
100g vatten
50g grovt rågmjöl

Dag 4
Här nöjde vi oss, för det var bra fart på surdegen. Är ni tveksamma, kör en vända till.
100g vatten
50g grovt rågmjöl

Baka med surdegen direkt, eller förvara i kylskåp till det är dags att baka.

Tänk på:
Glöm inte att mata surdegen en gång i veckan med nytt mjöl och vatten, annars skiktar den sig och luktar illa.
Kvällen innan det är dags att baka ska surdegen matas och lämnas i rumstemperatur för att den ska få bra fart.

Annonser

4 svar to “Så här gör du surdeg”

  1. Francesca Says:

    I love sourdough, because bread has a special aroma and taste. Sometimes I have five different sourdough in my refrigerator.
    I think it’s like a little miracle 😉
    (http://www.flickr.com/photos/q_kie/4601518795/).

  2. baktakt Says:

    Nice video! 🙂
    Five different ones? We’re curious, please tel us more.

  3. Francesca Says:

    Hi!

    Normally I have:

    – white wheat sourdough, to make french bread (like http://www.flickr.com/photos/q_kie/4717748303/).
    – rye sourdough semi-white, to make rustic bread (like http://www.flickr.com/photos/q_kie/4993312039/).
    -100% rye sourdough, to make black bread or german bread (like http://www.flickr.com/photos/q_kie/4697277068/).
    -also I have a very special sourdough of Ottolenghi, that gave me Iban Yarza (http://tequedasacenar.com). That sourdough was brought by Dan Lepard, from Denmark (http://tequedasacenar.com/masa-madre-centenaria-de-dinamarca/).
    – and sometimes I prepare sourdough aromatised with apple or raisins, to make aromatic breads.

    Regards,

    Francesca

  4. baktakt Says:

    Thank you Francesca! Really interesting 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: